Brieven Joop Hardeman aan Joop van Hasselt
-
Korte titel |
Brieven Joop Hardeman aan Joop van Hasselt |
Auteur |
Joop Hardeman |
Bron-ID |
S37 |
Tekst |
Afschrift van 2 brieven van Joop Hardeman, vader van Francoise ( geb. 13-10-1915 Den Haag ) die gedurende de 2e Wereldoorlog met de Nederlansche Regering was uitgeweken naar Londen, aan J.W. van Hasselt ( geb. 25-7-1910 Bandoeng ) te Curacao.
Gedeelte van brief ...
Beste Joop, Londen, 2-11-1942
't Is alweer een tijdje dat ik je het laatst schreef. Intussen heb ik nieuws dat ook jou wel zal interesseren. 3 weken geleden kwam Jaap Friedrich in het land. Hij heeft 3 nachten bij mij gelogeerd en wij hebben heel wat af- en uit- kunnen praten. Hij vertelde mij o.a. dat Bert bij K.B. van 5 februari 1942 posthuum de Bronzen Erepenning voor menslievend hulpbetoon heeft gekregen voor het met levensgevaar redden van een opvarende van zijn schip die bij zware zeegang overboord geslagen was. Bert zelf sprak er heel weinig over en daarom hebben wij er zeker nooit over gehoord. Jaap vertelde mij nog, dat hij van de vrouw van de geredde als aandenken een zilveren cigarettenkoker had gekregen.
Gedeelte van brief Londen, 13 -12-1942
Onwillekeurig denk ik hierbij ook aan jouw lieve en zo verstandige moeder, die zo'n grote invloed heeft gehad op de karaktervorming van haar kinderen. Zij is de laatste week veel in mijn gedachten geweest, sedert ik een zeeofficier ontmoet heb, die Bert's 1 ste officier op de K XVI geweest is en ooggetuige was van Bert's redding van een schepeling in een zeer woelige zee, waarvoor hij in Februari nog de bronzen medaille voor menslievendheid gekregen heeft. Ik schreef je dit reeds maar weet natuurlijk niet of die brief aangekomen is.
Het deed mij echt goed op mijn vraag na kennismaking, of hij Bert gekend had, te horen: "Nou en of! Een pracht kerel was hij!". Daarop volgde het verhaal van de redding. Het geval moet zich in augustus 1941 afgespeeld hebben in het Oostgat, toen bij flink doorslaande Oostmoesson een grondzee 4 man van het dek afspoelde, die direct een heel eind afdreven.
Drie konden betrekkelijk gauw opgepikt worden, maar de vierde was te ver weg en verdween telkens onder golven waarop Bert zonder aarzelen zich in zee wierp en met heel veel moeite de drenkeling juist op het nippertje wist te bereiken en boven water houden tot de onderzeeƫr hun kon bereiken. In een zondagochtendkrant ( 13-12-1942) vond ik een gedicht "Memory of a Seeman", waarvan de volgende regelen mij troffen als ook zo volkomen toepasselijk op onze Bert.
"You are not dead, You live in everything
.......................................................
No, not for you the darkness of a grave,
Always for you the memory of light
Stars marching through the legions of the night."
Door zijn leven en sterven zal hij ons altijd een lichtend voorbeeld zijn.
In onze gedachten blijft hij voortleven, zoals ook zijn lieve Moeder. Van de heer Couman, de bedoelde zeeofficier, die later zelf als duikbootcommandant enige mooie successen op de Japanners geboekt heeft, hoorde ik ook, dat de K XVI zijn ondergang vermoedelijk te wijten heeft aan het dadelijk seinen van een geslaagde torpedering ( van een Japanse destroyer ) zodat zij hun plaats weggaven en andere destroyers in de gelegenheid stelden die plaats met dieptebommen te bestrooien...... |
Verbonden met |
Jacob Simon Friederich
Johannes Hardeman
Johan Willy van Hasselt
Lubertus Jacobus van Hasselt |