Lubertus Jacobus van Hasselt geb. 17 okt 1915 Den Haag, NL ovl. 25 dec 1941 Zuid-Chinese Zee, NoordWesten van Kuching

Tijdreis door de geschiedenis van families

Lubertus Jacobus van Hasselt

Lubertus Jacobus van Hasselt

Mannelijk 1915 - 1941  (26 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Lubertus Jacobus van Hasselt 
  Roepnaam Bert 
  Geboren 17 okt 1915  Den Haag, NL Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep Luitenant ter Zee der Tweede klasse 
  Overleden 25 dec 1941  Zuid-Chinese Zee, NoordWesten van Kuching Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Begraven Zeemansgraf, Zuid-Chinese Zee Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Was verloofd met Lily van Nieuwenhuyzen.

   Stamboeknummer: 2421

   ------------------------------------------------------
   Uit mailwisseling met de heer Spoelstra, vice-voorzitter SCNO

   Bert van Hasselt was drager van:
   a. de Erepenning voor Menslievend hulpbetoon in brons. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon werd op 18 juni 1822 in Nederland bij KB ingesteld om "een menslievende daad, die kenmerken van moed, beleid en zelfopoffering" draagt te belonen. Uw oom heeft dus zeer vermoedelijk een mensenleven gered in vredestijd of een belangrijke rol gespeeld bij de redding, in ieder geval een zeer moedige daad.

   b. Het oorlogsherinneringskruis 1940-1945 met 2 gespen. Hij heeft dus aan twee acties tegen de vijand deelgenomen waarvan de laatste hem noodlottig is geworden.

   3. Uit het gedenkboek van het Koninklijk Instituut voor de Marine zie ik dat hij een neef is van de ex-marineofficier Jacob Simon Friederich (1908-1987).
  Persoon-ID I1328  Totaal | van Hasselt en Hardeman
  Laatst gewijzigd op 11 dec 2011 

  Vader Hermanus Jacobus van Hasselt,   geb. 02 jun 1876, Zutphen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 23 jun 1956, Den Haag, NL Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 80 jaar) 
  Moeder Margaretha Jacoba Hardeman,   geb. 09 okt 1880, Prambon (Ned. Indië) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 04 mrt 1925, Batavia, Nederlands Indië Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 44 jaar) 
  Getrouwd 03 okt 1901  Serang (Ned. Indië) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F597  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 17 okt 1915 - Den Haag, NL Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Foto's
  Bert van Hasselt
  Bert van Hasselt
  In uniform van de Marine. Bert was Luitenant ter Zee 2e klasse (LTZ), omgekomen op eerste kerstdag 1941 in de onderzeeboot K XVI
  K XVI Onderzeeboot
  K XVI Onderzeeboot
  De onderzeeboot waarop Bert voer in de Zuidchinese Zee.
  K XVI onderzeeboot van de Nederlandse Marine.
  K XVI onderzeeboot van de Nederlandse Marine.
  In 1941 gezonken onderzeeboot gevonden
  Laatste update: 23 oktober 2011 13:33 info
  DEN HAAG - Het wrak dat sportduikers begin oktober bij Borneo vonden, blijkt de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI te zijn die in december 1941 verging.

  Dat is de conclusie van experts van de Koninklijke Marine die de beelden van de duikers bestudeerden, aldus Defensie zondag.

  De Hr.Ms. K XVI zonk, met 36 personen aan boord, door een torpedo van een Japanse onderzeeboot.

  Het wrak wordt aangemerkt als zeemansgraf en de exacte positie wordt niet bekendgemaakt, aldus Defensie. Het ministerie bekijkt nog hoe de laatste eer kan worden bewezen aan de bemanning.

  Nabestaanden

  Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten, bracht de nabestaanden ervan op de hoogte dat het wrak na 70 jaar is gelokaliseerd.

  Katja Boonstra-Blom, dochter van één van de opvarenden van Hr.Ms. K XVI en bestuurslid van de stichting Comité Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945: ''We zijn de bemanningsleden in al die jaren van vermissing nooit vergeten.''

  De marine verloor in de Tweede Wereldoorlog zeven onderzeeboten. De Hr.Ms. K XVI is de vijfde die sinds 1982 is getraceerd.
  Stuurwiel van de K16. Bericht van nu.nl op 23 oktober 2010
  Stuurwiel van de K16. Bericht van nu.nl op 23 oktober 2010

  (Levens)Verhalen
  Search for the K XVI
  Search for the K XVI
  Rapport over de K16
  Rapport over de K16

 • Bronnen 
  1. [S126] Internetsites, http://nl.wikipedia.org/wiki/Hr._Ms._K_XVI (Betrouwbaarheid: 2), 5 aug 2011.
   In november 1941 werd de 3e onderzeebootdivisie overgeplaatst van Soerabaja naar het eiland Tarakan in de buurt van Borneo, dit omdat men een Japanse invasie in deze regio verwachtte. Op 8 december, na het uitbreken van de oorlog met Japan, moest de 3e divisie de Straat Makassar, tussen Kalimantan en Celebes, afschermen. Vanaf 12 december werden de patrouilles verplaatst naar de Zuid-Chinese Zee.[1]
   Op 24 december 1942 viel de K XVI, ten noorden van Kuching, de Japanse torpedobootjager Sagiri aan, twee torpedo's raakten het doel. Doordat het schip in brand vloog en de torpedo's van de Sagiri vlamvatten en explodeerden, zonk het schip. De volgende dag, op 25 december, niet ver van de plek waar de K XVI de Sagiri tot zinken had gebracht, werd de K XVI zelf aangevallen door de Japanse onderzeeboot I 66. De K XVI voer aan de oppervlakte en de I 66 voer onderwater. De I 66 vuurde om 11:45 één torpedo op de K XVI die het doel trof. De K XVI ging met alle 36 bemanningsleden verloren.